Barbier

De laatste jaren zijn er steeds meer Barbershops en Barbieren in Nederland gekomen. Iedereen kent de bekende barbershop “Schorem” in Rotterdam wel, dit is een van de bekendste barbershops, niet alleen vanwege hun goede knip- en scheerkunsten, maar ook vanwege de drank die er rijkelijk vloeit en de afwezigheid van de vrouwen, die daar niet binnen mogen komen.

Barbier inhuren

Zelf heb ik in augustus 2016 de barbierscursus bij “de Haarlemse Barbier” in Haarlem met succes afgerond. Hier heb ik geleerd om verschillende soorten en maten baarden en snorren te modelleren en te knippen en heb ik vele mannengezichten kaal geschoren.

Na veel extra oefenen met het open scheermes wordt het tijd om het heft in eigen handen te nemen: met mijn scheermes en een ouderwetse barbierstoel ga ik het land door om bij feesten, evenementen, festivals en braderieën de baarden, snorren en stoppelige mannen gezichten onder handen te nemen.

Barbier op uw evenement of bedrijfsfeest

Lijkt het u leuk om voor uw evenement, bedrijfsfeest of elk ander soort feest een barbier in te huren die bij u langs komt op uw locatie? Dan bent u bij mij aan het goede adres. Als mobiele barbier kom ik met al mijn knip- en scheer benodigdheden naar uw feest of evenement. Het enige wat ik van U nodig heb op de locatie is een plek waar ik mijn barbierstoel neer kan zetten en ik mijn gang kan gaan, een kraan waar koud en eventueel warm water uit komt en een stopcontact. Verder zorg ik voor de rest.

Een gemiddelde ouderwetse ‘Hot Towel’ scheerbeurt duurt ongeveer 20-30 minuten. Dit is inclusief de warme handdoeken, aangename warme stoom op het gezicht en de crèmes, schuim en after shave/eau de cologne.

Barbier op locatie

Valt uw locatie binnen mijn werkgebied: omgeving Haarlem, Hoofddorp, Zaandam en Purmerend?

  • U kunt mij dan als barbier inhuren voor minimaal 2 uren en maximaal 6 uren.
  • U betaalt geen extra reiskosten.

Valt uw locatie buiten mijn werkgebied: van Groningen tot Maastricht of Den Helder tot Eindhoven en elke andere plaats in Nederland?

  • U kunt mij als barbier inhuren voor minimaal 3 uren en maximaal 6 uren.
  • De reiskosten bereken ik vanaf en naar Haarlem en bedragen €0,40 per kilometer extra.

Barbier inhuren: de prijzen

Wat zijn de kosten om mij als barbier in te huren op locatie?

  • 2 uren                  vanaf €300,-       (excl. Eventueel reiskosten en excl. 21% BTW)
  • 3 uren                  vanaf €400,-       (excl. Eventueel reiskosten en excl. 21% BTW)
  • 4 uren                  vanaf €500,-       (excl. Eventueel reiskosten en excl. 21% BTW)
  • 5 uren                  vanaf €600,-       (excl. Eventueel reiskosten en excl. 21% BTW)
  • 6 uren                  vanaf €700,-       (excl. Eventueel reiskosten en excl. 21% BTW)

Contact

Voor beschikbaarheid en meer informatie kunt u mij mailen: nathalie@thuiskapsternathalie.nl, contact opnemen via mijn contactformulier of bellen: 06-46130112 (spreekt u alstublieft de datum en de plaats voor het feest of evenement in, dan bel ik u zo snel mogelijk terug.)

Wat is en doet een echte barbier nou eigenlijk?

Als we vele eeuwen terug gaan in de tijd zal je zien dat de barbier een man met aanzien was, hij zorgde ervoor dat iedereen, na het verlaten van zijn barbershop, er netjes geknipt en geschoren bij liep. De term ‘barbershop’ komt uiteraard vanuit de Engelse taal. ‘Barber’ betekent ‘barbier’ en dit woord komt weer van het Latijnse woord ‘Barba’, dit betekent ‘baard’.

Naast het knippen en scheren deed de barbier in de middeleeuwen ook medische ingrepen, zoals kiezen trekken, aderlaten (bloed uit de aderen laten vloeien om zogenaamd de ziektes uit het lichaam te krijgen) en ze werkten met bloedzuigers. Volgens legendes werden de rode bebloede zwachtels buiten de deur aan een witte paal gehangen om ze te laten drogen, vandaar dat tegenwoordig een barbershop nog te herkennen is aan de paal met rood/witte strepen.
In de periode dat er medisch meer onderzoeken werden gedaan en er gestudeerd kon worden voor dokter, hadden sommige barbiers een dokter aanwezig in de barbershop zodat deze o.a. kon vertellen waar het zuurstofrijke bloed (rood) of de zuurstofarme bloed (blauw) liep. Deze barbershops onderscheidden zich met de kapperspaal met de rood, blauwe en witte strepen.

Tegenwoordig worden er gelukkig geen medische ingrepen meer gedaan bij de barbershop, nu houdt een barbier zich vooral bezig met baarden, snorren en het scheermes. Alleen de kapperspaal is nog wel gebleven.

De opleiding

Op de gewone kappersopleidingen wordt een kapper klaargestoomd om de hoofdharen te knippen, helaas horen hier niet de snor- en baardharen bij. Er zijn gelukkig meerdere cursussen waar je dit extra vak wel kan leren. Hierbij leer je onder andere het modelleren en knippen van de baard en/of snor en het (glad) scheren met een “open mes”. Dit is een heel ander vak dan het gewone kappersvak. Ik heb eind augustus 2016 de 10 weekse cursus voor barbier afgerond bij de ‘Haarlemse Barbier’ in Haarlem. Hierbij heb ik alles geleerd op het gebied van de baarden, snorren en het scheren met het open mes.

In september 2016 ben ik afgereisd naar New York om daar een dagje mee te kijken bij ‘Clinton Street Barbershop’. Hier heb ik een hele leuke en leerzame dag gehad en nog een paar leuke tips mee gekregen om mij iets meer te onderscheiden van de Nederlandse Barbiers.

Hot towel shave

De meeste barbiers gebruiken de term “hot towel shave” voor het scheren met het open mes. Deze term wordt gebruikt omdat het een luxere behandeling is dan de gemiddelde man zelf thuis kan doen. Bij deze behandeling wordt de huid en de haren eerst zachter gemaakt met behulp van een pre-shave olie of crème en daarna gaat er nog een lekkere warme handdoek overheen. Deze handdoek zorgt ervoor dat de pre shave goed opgenomen kan worden omdat de poriën open gaan staan en het scheer resultaat dus gladder zal zijn.

Hierna wordt het gezicht lekker ingezeept met de scheerschuim en een echt scheerkwast. Dit voorafgaande ritueel is al een heerlijke behandeling op zich. Na het inzepen komt het open mes erbij en wordt het gezicht glad geschoren. Na het scheren wordt de huid afgekoeld met een koude handdoek, hierdoor gaan de poriën weer dicht en het verzacht de huid die iets gevoeliger is geworden van het scheren. Hierna wordt de huid ontsmet met aluinsteen en verzorgd met after shave/eau de cologne.

Buiten dat deze behandeling heerlijk ontspannen is, wordt de huid ook verzorgd, is het een leuke ervaring en ga je met een glad geschoren gezicht de deur weer uit.

Contact

Voor beschikbaarheid en meer informatie kunt u mij mailen: nathalie@thuiskapsternathalie.nl, contact opnemen via mijn contactformulier of bellen: 06-46130112 (spreekt u alstublieft de datum en de plaats voor het feest of evenement in, dan bel ik u zo snel mogelijk terug.)